Fasting

Except for nursing pups, all of the seals in the rookery are fasting – no food and no water for their entire stay. They survive by metabolizing their blubber, providing energy, nourishment, and water. Water is one of the by- products of using fats for energy; this process is called metabolic water production. At the same time, their highly efficient kidneys concentrate their urine to minimize water loss.

The seals lose water mainly through respiration. They breathe in cool air, which heats up to body temperature (slightly higher than ours) and absorbs moisture. When they exhale, any water in that breath would be expected to evaporate.

However, they conserve water in two important ways. First, they are able to minimize water loss by not breathing 60% to 70% of the time.  In addition, they are able to capture and recycle much of the water in the exhaled air through countercurrent heat exchange. Evaporation is reduced as the moisture in warmer exhaled air condenses while passing through the cooler membranes lining the complex turbinate structures of their nasal passages.

Fasting serves a number of purposes. By not foraging in the area of the rookery, they greatly reduce the attraction of predators, making access to the beaches much safer. Also, for the molt and nursing periods, fasting allows those activities to consume a minimum of time, maximizing their foraging time at sea.

During the breeding and pupping season (December to March), adult male elephant seals come ashore to establish and maintain mating dominance over other males. During that time, they lose 40% of their body weight-up to 2000 lbs (900kg). If a male were to leave the beach, he would lose his mating advantage. Fasting as long as three months, one of the longest mammalian fasts, ensures the male retains mating access to females.

Female elephant seals nurse their pups for about a month. Leaving the rookery to forage could result in a female losing her pup, a major cause of pup mortality. Weaned pups (weanlings) remain on the beach after their mothers depart. They are able to fast for 8 to 10 weeks in the predator-free zone of the rookery before venturing into the sea to forage.

Where Can Elephant Seals Be Found?

Northern elephant seals are found in the North Pacific, along the coast of North America, from Baja California, Mexico to the Gulf of Alaska and Aleutian Islands. During the breeding...

read more

Birthing and Breeding

Birthing and breeding season takes place December through March. Adult male seals (bulls) and large sub-adult male seals begin to arrive in late November, with most arriving in December....

read more

Delayed Implantation

Shortly before a female leaves the rookery after birthing and nursing her pup, she will mate several times and become pregnant. She leaves the rookery for two to three months, returning in...

read more

Sonification

A recent study produced some results and a presentation that is very interesting. Data on the tracking of 321 adult female seals were used to produce a “chorus” that captured some...

read more

Age Classes

Northern elephant seals can be categorized into multiple classes based on their age and gender. Females mature earlier than males and reach adulthood several years before males do.Pup =...

read more

Making Energy from Blubber

Elephant seals have a thick layer of blubber that keeps them warm in the deep, cold sea. Blubber is fatty tissue found under the skin in all pinnipeds. Blubber is different from other...

read more

Sensory Ability

Elephant seals forage at great depth where it is very dark, even during the day. While there is no evidence of any echolocation ability, foraging appears to depend upon vision and...

read more

Thermoregulation

Seals control internal temperatures and reduce heat loss by a mechanism called countercurrent heat-exchange.  As an example, the arteries carrying warm blood to the hind flippers...

read more

Oxygen Capacity and Utilization

Oxygen is used by all mammals to support metabolism and is carried in three ways - as a component of air in the lungs, attached to hemoglobin in the red blood cells, or attached to...

read more

Lifespan of an Elephant Seal

As with most wild animals, an elephant seal’s life is fraught with danger. As visitors to the rookery can see during the birthing season, a number of seal pups do not survive. High seas...

read more

Molting

Beginning in late March and extending into September, each of the seals, with the exception of the weaned pups of that year, will return to the rookery for a month to grow new skin and...

read more

The Dive Response

Like all seals, elephant seals undergo a set of physical changes when they dive – called the dive response. The dive response includes a significant drop in heart rate, constriction of...

read more

Get the Latest News & Updates

Donate

Friends of the Elephant Seal is a 501(c) (3) non- profit corporation, relying on grants, sponsorships, memberships and your donations. Your charitable contribution supports our programs.

Sign Up for E-mail Updates

Be among the first to receive updates, photos, events and more about the Piedras Blancas northern elephant seal colony. The Friends of the Elephant Seal does not share your personal information with outside advertisers or other organizations.

Follow Us

Follow Friends of the Elephant Seal on our social channels for up-to-the-minute updates and images from the rookery.

Friends of the Elephant Seal is a cooperating association with California State Parks.

Translate »